fbpx
Instant Pot Duo Whisper Quiet
Колко пъти ви се случва да се приберете вкъщи, да сте много гладни, а в хладилника да няма нищо за вечеря? При нас – поне веднъж седмично. Тогава прибягвам до някоя от любимите ми рецепти, чието приготвяне отнема не повече от 30 минути и не изискват непрекъснато суетене край котлона или фурната. Докато се готви вечерята, има време да приготвим и свежа салата, която да е перфектната компания на нашата вечеря. Вече съм показвала някои рецептите, които спасяват вечерята – Омлет със спанак и сушени домати, Пресни картофки с мащерка на фурна, други все още отлежават като чернови, а сега е ред на печената кладница с масло и мащерка. Единственото условие е да имате под ръка такива гъби. Добрата новина е, че вече може да ги намерите не само по пазарите, а и на зеленчуковите щандове в хипермаркетите.
Кладницата е сред най-популярните и широкоразпространени гъби. Много малко хора обаче са запознати с ползите, които тази гъба носи на организма. Гъбите кладница са богати на рибофлавин, калий, йод, желязо, селен, фосфор и цинк. Консумацията й в умерени дози нормализира дейността на полезната чревна микрофлора. В кладницата се съдържат витамини A, D, B1, B2, B5, B9, PP. Количеството на витамин B2 е по-голямо от това, съдържащо се в ръжения хляб, млякото и говеждото месо. Количеството на В1 се доближава до това в хляба, зелето и боба.
Кладницата съдържа вещества, които нормализират нивата на липидите, понижават кръвното налягане и намаляват риска от сърдечносъдови заболявания.
 
Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса с обдухване. Печете гъбите около 20-25 минути, в зависимост от степента на изпичане, която предпочитате. Ние ги харесва по-препечени, почти като чипс и ги оставям за по-дълго време във фурната.
Гъби кладница с гхи на фурна

Кладница с гхи и мащерка на фурна

Все още няма оценки

Ingredients
  

  • 500 г гъби кладница
  • ½ връзка свежа мащерка
  • 2-3 с.л. пречистено масло (гхи)
  • каменна сол
  • черен пипер

Instructions
 

  • Измийте гъбите и ги почистете от дебелите и жилави основи.
  • Накъсайте гъбите с ръце така че да получите сравнително еднакви по размер парчета.
  • Намаслете дъното на подходяща тава и подредете гъбите.
  • Поръсете ги със сол, черен пипер, мащерка и малко масло.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Допълнителни насоки

  • Може да замените пречистеното масло с друга мазнина.
  • Ако не знаете как да си приготвите пречистено масло (гхи) и какви са ползите от него, прочетете статиите на Михаела от Good Natured Food и Стефи Божилова
 
В статията е използвана информация от lechitel.net

Хареса ли ви тази рецепта?

Хареса ли ви рецептата за кладница с гхи и мащерка на фурна? Споделете я с близки и приятели, за които също би представлявала интерес.


Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook.

Още рецепти

Суров крем от авокадо и смокини

Станка Стоянова

Задушени свински гърди с червено вино

Tanya

Тиквеник без глутен и без кори

Станка Стоянова

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече