fbpx
Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid

Сушените домати отдавна не са новост за домашната ни кухня. Много ги обичам, затова дори и през лятото, често ги включвам в различни ястия. Обичам ги както заради наситения им яркочервен цвят, който привлича окото, така и заради характерен им сладникав вкус, който нежно гали небцето.

Вече няколко години, в края на лятото, задължително приготвям няколко буркана с домашно сушени домати. Повярвайте ми, вкусът им е различен от тези, които се продават в магазините.

Ако обичате сушени домати, сега е моментът да ги приготвите. Може да изсушите доматите в дехидратор или във фурна, както правя аз. Естествено сушенето отнема няколко часа, през които цялата къща се пропива с аромата на сушени домати, но резултатът си заслужава. Подробно описание на процеса на приготвяне ще откриете в следващите редове.

Какво да приготвим със сушени домати

Сушените домати са чудесна добавка към много салати, предястия и ястия. Често ги използвам в салати, вижте например салата от спанак, рукола и авокадо. Спанакът може да заместите със зелена салата и отново ще имате вкусна салата.

Преди, когато млечните продукти и хляба, все още присъстваха в менюто ни, обичах да изненадвам гостите ни с вкусни хрупкави брускети с маслини, моцарела и сушени домати. Сега понякога, ги приготвям за дъщеря ми. Ако можете да видите с каква наслада ги хапва…

Използвам сушени или печени домати, дори в любимата ни сезонна гарнитура от задушени тиквички, целина и алабаш. Ако сте любопитни как да си я приготвите, вижте рецептата във facebook страницата ми.

Кои домати са подходящи за сушене

Най-подходящи за сушене са месестите сортове домати, с по-малко семена и по-ниско водно съдържание. Изберете здрави, узрели и приблизително еднакви по-размер домати, за да си гарантирате, че ще станат готови по едно и също време.

sundried-tomatoes-olive-oil

Как да приготвим сушени домати

Предварителна подготовка

Измийте добре доматите под течаща вода, след което ги подсушете. Може да направите това с кърпа, кухненска хартия или просто да изчакате да изсъхнат сами. След това, според размера на доматите, ги разрежете на две или на четири. Застелете плитка тава с хартия за печене и подредете доматите с люспата надолу.

След това имате 2 варианта – да ги поръсите с няколко щипки ситно смляна морска сол и/или да ги поръсите с нарязани на ситно пресни подправки – риган, босилек и няколко скилидки чесън. Опитвала съм всеки от вариантите и повече ми допада преди сушенето да ги поръся само със сол, а след това да добавя пресните подправки в буркана със зехтин. Който и вариант да предпочетете няма да сгрешите.

Включете фурната на режим с вентилатор и температура не по-висока от 50 C. Поставете тавата във фурната и забравете за нея поне за 24 часа. Времето за сушене зависи от големите на доматите, които искате да сушите. Колкото по-едри са те, толкова повече време ще отнеме сушенето им. От 2 кг домати, след изсушаване ще имате 200-250 г сушени домати.

Сушене

Обикновено слагам да суша доматите късно вечер и ги оставям във фурната през нощта и целия следващ ден. Следващата вечер, когато се прибера от работа, вече са готови за прибиране.

Разбира се, може да увеличите градусите на повече от 50 C, но тогава ще получите по-скоро печени домати, отколкото сушени такива, които са не по-малко вкусни. При сушене на температура до 40-45 С, максимално ще се съхранят всички полезни вещества, които доматите съдържат в себе си.

Ще познаете, че доматите са готови, когато крайчетата им леко се сбръчкат и при лек натиск с пръст върху сърцевината им, от никъде не излиза течност. Ако обичате сушените домати да са по-влажни, може да ги извадите по-рано от фурната или дехидратора. Имайте предвид, че понякога, ако се изсушат прекалено стават доста жилави и за да се консумират трябва задължително да бъдат накиснати с топла вода.

sundried-tomatoes
 

Как да съхраним сушените домати

Плътно подредете сушените домати в стъклен буркан. Между доматите може да поставите листенца пресен босилек, риган и чесън нарязан на скилидки, за да добавите допълнителен вкус и аромат. Налейте студенопресован зехтин, за да покрие изцяло сушените домати. Внимавайте да не се показва над зехтина някое крайче домат или листенце подправка, защото има риск да мухляса, особено ако съхранявате буркана в топло помещение. Затворете с капачката и приберете буркана на хладно място – мазе, килер, аз предпочитам в хладилника. Така ще имате сушени домати за следващите 2-3 месеца, ако не бъдат изядени преди това.

Ако искате да съхраните сушените домати за по-дълъг период, може да ги поставите в найлонови торбички с цип и да ги приберете във фризера. Когато ви потрябват, просто изваждате няколко доматчета, изчаквате да се размразят (става за броени минути) и са готови за използване.

Ако не сте оставили никаква влага в тях, може да ги съхранявате и в хартиени торбички в някой шкаф, но винаги съществува риск да бъдат нападнати от насекоми.

Още рецепти със сушени домати

 

Как да приготвим сушени домати

Сушени домати Сушени домати Print This
Брой порции: 200-250г сушени домати Време за подготовка: Време за готвене:
Хранителна стойност за цялото ястие: калории мазнини
Оценка 5.0/5
( 2 Оценка )

Необходими продукти

2 кг домати сорт рома
1-2 щипки ситна морска сол
200-300 мл студено пресован зехтин
1-2 стръка пресен босилек
1-2 стръка пресен риган
1-2 скилидки чесън

Начин на приготвяне

  1. Измийте доматите под течаща вода, след което ги подсушете. В зависимост от размера им, ги разрежете на половина или на четвъртинки.
  2. Застелете плитка тава с хартия за печене и подредете доматите с разрязаната част нагоре. Поръсете с 1-2 щипки ситна морска сол.
  3. Включете фурната на режим с вентилатор и температура не по-висока от 50 C. Поставете тавата във фурната и забравете за нея поне за 24 часа. Ще познаете, че доматите са готови, когато крайчетата им леко се сбръчкат и при лек натиск с пръст върху сърцевината им, от никъде не излиза течност.
  4. В подходящ по размер стъклен буркан плътно подредете изсушените домати. Между доматите поставете листенца пресен босилек, риган и чесън, нарязан на скилидки, за да добавите допълнителен вкус и аромат.
  5. Налейте студено пресован зехтин, за да покрие изцяло сушените домати.
  6. Затворете буркана с капачка и го приберете в хладилника.
 

Хареса ли ви тази рецепта?

Хареса ли ви рецептата за сушени домати? Споделете я с близки и приятели, за които също би представлявала интерес.


Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook.

Още рецепти

Баба гануш с орехи

Tanya

Сурова двойно шоколадова торта с малини

Станка Стоянова

Крем супа от тиквички, моркови и манголд

Станка Стоянова

2 коментари

Ива Георгиева август 20, 2019 at 12:42

Здравейте, може ли да се използват чери домати за сушене

Отговор
Станка Стоянова август 20, 2019 at 15:43

Здравейте 🙂

Да, може да използвате чери домати, но зависи какъв сорт са. Подходящи са продълговатите, с повече и по-плътно месо. Кръглите сортове обикновено имат по-високо водно съдържание и повече семена, което ги прави неподходящи за сушене.

Поздрави,
Станка

Отговор

Оставете коментар

*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече